A responsive webdesign

március 2, 2015

Két legyet egy csapásra, avagy felhasználói élmény fokozás és keresőoptimalizálás egy lépésben!

Mi is az a responsive webdesign (későbbiekben RWD)? Nevezhetnénk rugalmas felépítésű weboldalnak is, ami reagál a képernyő szélességének (width) változására. Persze ezt ne úgy képzeljük el, hogy ha nagyítjuk a böngésző ablakát, megnő a tartalom mérete, ha pedig kicsinyítjük az ablakot összemennek az elemek (ez egy sima fluid kódolású oldalra jellemző). Az RWD-vel létrehozott weboldalak sokkal komplexebb átalakulásokon mennek keresztül a képernyőfelbontás változása közben. Eltűnhetnek, megjelenhetnek plusz tartalmak, elrendezésben és megjelenésben is teljesen más összképet kaphatunk.

Azt, hogy az eszköz (platform), amin megnyitották az oldat milyen típusú és az aktuális képernyő mérete mekkora, CSS médialekérdezéssel (css media queries) tudja meg a weboldalunk. A responsive kialakítás részleteire majd egy későbbi cikkben kitérünk.

Mikor ezek az adatok megvannak, a hozzájuk definiált stílusokat olvassa be az oldal. Ez a megoldás nagyon praktikus a külön mobilnézetes (m.domain) megoldással szemben, mert a későbbi változtatások, frissítések sokkal kevesebb időt és pénzt igényelnek.

mobilbarát - responsive webdesign technikák

UX és SEO előnyök

Most pedig rátérnék arra a bizonyos „két légyre” és egy csapásra. Az a weboldal, amely RWD kialakítású, máris két komoly mérföldkövet tett meg a tökéletesség és beteljesedés felé, mivel egyrészről megadja ugyan azt a felhasználói élményt ( UX ) minden eszközre (mobil, tablet, laptop, pc), másrészről pedig a keresőoptimalizálás ( SEO )terén is lépett egy nagyot előre, hiszen a mai keresőmotorok ( google , bing ) előnyben részesítik a reszponzív weboldalakat, ugyanis számukra fontos a közös URL használata és a multi platform kialakítás. Ez annyit tesz, hogy minden nézet ugyan azzal a webcímmel érhető el és nem kellenek a „.m” és társai előtagok.

Akkor most jöjjön pár adat azok számára, akiket még nem győzött meg a multi platform szemlélet:

A GFK adatai szerint (15-49 évesek között) 2013-ban a mobil internetezők aránya 39% volt, 2014-ben ez a szám már 51%-ra nőtt. A táblagépről böngészők aránya pedig 11-ről 19%-ra ugrott. Ennek a hagyományos PC-k és laptopok itták meg a levét, mivel a felmérés szerint a háztartásokban 78-ról 74%-ra, illetve 58-ról 57%-ra csökkent az arányuk. Az idei év várhatóan újabb százalékokat hoz majd a mobil eszközöknek, mivel a világ egyre inkább hajlik ebbe az irányába.

Másik fontos tényező, miszerint a Google februárban bejelentette, hogy változtatott a rangsorolási algoritmusában, amik a mobilos böngészésre lesznek hatással. Ezek szerint a mobil kereséseknél előnyt élveznek majd a mobilbarát weboldalak és büntetésben részesülnek azok az oldalak, amik nem megfelelően jelennek meg a mobil platformokon.

Összességében a lényeg az, hogy ha valaki a reszponzív webdesign kialakítást választja, pénzt és időt spórolhat meg, és mindenki számára élvezhető oldal tulajdonosa lesz, amely képes arra, hogy a keresési listákon jól szerepeljen.

Weboldal készítés előtt érdemes egy előzetes webdesign tervet készíttetni, amely vizuális előképet ad leendő honlapjáról.

kapcsolódó szolgáltatásaink:

Szeretné hogy tapasztalt szakember dolgozzon projektjén?
Válasszon szolgáltatásaink közül és kérje ajánlatunkat!

Kezdje velünk a fejlődést

Forduljon hozzánk bizalommal

BFDesign Kreatív Stúdió logó

Budapest melletti székhelyű Stúdiónk célja, hogy ügyfeleink színvonalas, egyedi megjelenéssel érvényesülni tudjanak az internet és nyomtatott média világában.

Elérhetőségünk

Telefonszám:

+36(30) 489 8519

E-mail:

info@bfdesign.hu

Székhely:

2220 Vecsés, Tó u. 33

Adószám:

67042847-1-33